Dezsény Zoltán

Családi gazdálkodó / MagosVölgy Ökológiai Gazdaság

2009-ben végzett okleveles környezetgazdálkodási agrármérnökként a Szent István Egyetemen, majd 2013-ban ösztöndíjjal nemzetközi agrárfejlesztés szakon szerzett mesterszakos diplomát a Kaliforniai Egyetemen. 2012 és 2017. között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) munkatársa.

Budapesten nőtt fel, családjával 2013-ban költözött a Nógrád megyei Terénybe. Feleségével, Judittal közösen alapították a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot. A gazdaság fő profilja a kisléptékű ökológiai vegyes zöldségtermesztés. Az üzemi rendszert standardizált, állandó ágyások, nagy mennyiségű komposzt használata és agrobiodiverzitás jellemzi – kb. 40 zöldségfaj 120 fajtáját termesztik 0,6 ha termőterületen.

A kertészet talajadottságai alapvetően kedvezőtlenek. Az eredetileg kötött, gyenge kultúrállapotban levő talaj termőképességének folyamatos javítását, a kedvező talajbiológia folyamatok erősítését, a talajbolygatás fokozatos csökkentését kulcskérdésnek tekinti. A gazdálkodói gyakorlatot holisztikus szemléleten keresztül igyekszik megvalósítani: egészséges talaj > egészséges növény > egészséges ember.