Dr. Biró Borbála

Egyetemi tanár / SZIE KTK Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Egyetemi tanár a Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszékén. Talajbiológus – ökológus diplomáját a Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerezte, Debrecenben, szülővárosában. Azt követően a Vetőmag Vállalat Kisvárdai Kutatóközpontjában a “Béres csepp” kísérleti munkálataiban vett részt, valamint a burgonya vírusos leromlásának és az ún. “talajuntság” jelenségnek az okait kutatták.

Nyilvánvaló volt már a ’80-as években, hogy a növényi-állati-emberi egészséghez a talajok egészségén keresztül vezet az út, és ezek a betegségek a hasznos mikroorganizmusokkal történő talajoltó anyagokkal együtt, a talaj biológiai tulajdonságainak a javításával orvosolhatók. Biró Borbála az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetében számos hazai és nemzetközi projektben vizsgálta a mikrobiális termésnövelők, talajoltó készítmények, baktérium-trágyák hatásait.

Jelenleg a Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszékén speciális “Talaj(ÉLET)tan”-t tanít és kezdeményezésére, vezetésével indul az egyetemen a “biológiai talajerő-gazdálkodó szakmérnök/szakember” szakirányú továbbképzés is. Az ezt segítő eredményeket és a bioeffektív talajerő-gazdálkodási lehetőségeket az “ökoszisztéma-alapú” gondolkodás jegyében EU-FP7-es támogatással, 22 európai partner részvételével a “Biofector” (www.biofector.info) projektben jelenleg is kutatják.

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) Talajbiológiai Szekciójának és az MTA Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) Talajbiológiai Munkabizottságának is tagja és elnöke; Nyírkarász község díszpolgára.