Frédéric Thomas

Gazdálkodó, főszerkesztő / TCS Franciaország

A Franciaország-szerte ismert Frédéric a csökkentett műveléssel először amerikai, új-zélandi és ausztráliai gyakorlatai alatt találkozott, majd egy 1991-es USA-beli tanulmányút után aktívan népszerűsíteni kezdte a rendszer hazájában – végig biztos volt nem csupán e gazdálkodási metódus működőképességében, de a francia viszonyokra történő adaptáció sikerében is.

1996-ban vette át a családi gazdaságot, amelynek gyenge homoktalajai nyáron aszályra, télen a belvízre hajlamosak. A külföldön megismert fogások átültetése nem volt egyszerű, azonban így még jobban megismerte a talajtermékenység, a takarónövények és a komplex ökoszisztéma működését.

1999-ben indította útnak az úttörőnek számító TCS magazint, amely nagyban elősegítette a csökkentett műveléssel kacsintgató gazdák eszmecseréjét. A lapnak ma 5000-nél is több előfizetője van. 2000-ben részt vett a BASE (Biodiversity, Agriculture, Soil and Environment) egyesület megalapításában és 15 évig elnökségi tagja volt a szervezetnek.

Magas szintű technikai tudásának és gyakorlati tapasztalatainak köszönhetően az “új mezőgazdaság” egyik legjobb specialistája, aki nemcsak Franciaországban, hanem globálisan dolgozik együtt a termelőkkel, szaktanácsadókkal és a szektor döntéshozóival.