Juhász Péter

Családi gazdálkodó / Kömörő

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti csücskében, Kömörő településen és környékén helyezkedik el kis családi gazdaságuk. Édesapja, aki a gazdaság vezetője, a rendszerváltás után kezdett mezőgazdasági vállalkozásba. Péter a bátyjával már ebben a miliőben nevelkedett, azonban az élet iróniája, hogy mindketten háziorvosként végeztek és dolgoznak a környéken.

Az agrárium jelenleg is szerves részét képezi családjuk minden tagjának, a feladatokat felosztják egymás között. Gazdaságuk 200 hektáron foglalkozik takarmánynövény-termesztéssel kötött talajokon, 150 hektáron gyepgazdálkodást, 10 hektáron almatermesztést folytatnak, emellett 80 db húshasznú szarvasmarhájuk is van.

Fiatalként folyamatosan keresik az innovatív megoldásokat, ezért 2010-től forgatás nélküli művelést alkalmaztak területeiken. Az utóbbi években a talajélet javítását figyelembe véve takarónövényeket alkalmaznak, valamint elkezdték a min-till és no-till rendszerben történő növénytermesztés bevezetését gazdaságukba.

Legfőbb céljuk a területek teljes no-till rendszerben történő művelése, talajaik szervesanyag-tartalmának jelentős növelése.