Kádár Zoltán

Agrármérnök / Omya Hungaria Kft.

2002-ben óvári gazdászként Dániában kezdte pályafutását. 9 év gyakorlati tapasztalattal a tarsolyában tért vissza Magyarországra és egy dunántúli, több ezer hektáros gazdaság kerületi agronómusaként próbálta a gyakorlatba ültetni szakmai tudásbázisát.

A táblák talajszerkezetének végtelen heterogenitása komoly kihívás elé állította a tápanyag-utánpótlás terén is, és a külföldön tapasztalt megoldásokat csak kivételes esetekben lehetett adaptálni a helyi körülmények közé.

A változás 2014-ben indult el, amikor egy meghatározó mezőgazdasági integrátor cég szaktanácsadói csapatához csatlakozott és a növénytermesztés, tápanyag-utánpótlás és növényvédelem szélesebb spektrumát sikerült feltérképeznie. Időközben növényvédő szakmérnök képesítést szerzett a Dr. Reisinger Péter professzor szervezésében zajló posztgraduális képzésen.

A tápanyag-utánpótlás és talajjavítás, a talajélet és talajszerkezet fenntartása, javítása ma már a mindennapi munkája része. A labor- és terepmunka a különböző talajtípusok rejtelmeinek feltárását, megismerését segíti és a modern termesztéstechnológiába beilleszthető, a lokális viszonyokhoz adaptálható talajvédelmi, talajjavítási eljárások bevezetését célozza.

Az Omya magyarországi agrárkereskedelmi vezetőjeként meggyőződése, hogy az elit vetőmagok és a modern technika nyújtotta előnyök csak és kizárólag jól karbantartott és folyamatosan kezelt talajokon eredményez termés- és versenyelőnyt a gazdálkodónak.